Uncategorized

Παραδοσιακά γλυκά

παραδοσιακά γλυκά

Παραδοσιακά γλυκά από κάθε τόπο της Ελλάδας. Κάθε περιοχή έχει το δικό της τοπικό έδεσμα, ανάλογα τα προϊόντα που διαθέτει και την ανάγκη για συντήρηση των τροφίμων όλων, δημιουργήθηκαν υγιεινά παραδοσιακά γλυκά με ιστορία.

Αποξηραμένα φρούτα

Την αποξήρανση φρούτων στον ήλιο, δημιουργώντας νόστιμα αποξηραμένα φρούτα όπως είναι τα σύκα, το βερίκοκο, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες. Θρεπτικά και χωρίς τεχνητά συντηρητικά.

Παραδοσιακές σπιτικές μαρμελάδες

Άλλη μέθοδος συντήρησης είναι το βράσιμο των φρούτων που οδήγησε στη παρασκευή γευστικών μαρμελάδων οι οποίες αποτελούν μια ιδανική πρόταση για ένα δυναμικό πρωινό ξεκίνημα αλειμμένες πάνω σε φρυγανιές ή ψωμί. Εκτός της άμεσης κατανάλωσης, οι σπιτικές μαρμελάδες μπορούν να προστεθούν σε ένα σπιτικό γλύκισμα όπως σε ένα κέικ ή μια πάστα φλώρα.

Παστέλια

Σουσάμι, ξηροί καρποί και μέλι αρκούν για να δημιουργήσουν το άκρως θρεπτικό αυτό γλύκισμα που θα σας τονώσει κάθε στιγμή της ημέρας.

Μαντολάτο

Το μαντολάτο είναι το παραδοσιακό γλυκό των Επτανήσων. Μέλι, ζάχαρη, μαρέγκα και αμύγδαλα είναι τα φυσικά και μόνα συστατικά του. Το όνομα του προέρχεται από το κύριο συστατικό του, την ιταλική λέξη mandaria που σημαίνει αμύγδαλα. Σήμερα μπορείτε να το βρείτε σε μια μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Η ιστορία του ξεκινά πολύ παλιά από τα αρχαία χρόνια στην Αίγυπτο όπου ευδοκιμούσαν οι αμυγδαλιές, έτσι έφτιαχναν γλυκά με μέλι και αμύγδαλα. Αργότερα οι ρωμαίοι μετέφεραν αμυγδαλιές στη Νότια Ευρώπη και έπειτα αρχίζει η πορεία της εξάπλωσης του. Στην Γαλλία δημιουργήθηκε πρώτη φορά αμυγδαλότουρτα. Από τότε ξεκίνησε η παραγωγή παρόμοιων εδεσμάτων με αποκορύφωμα τον 17ο αιώνα που άρχισε το μαντολάτο να παρασκευάζεται όπως στη σημερινή του μορφή στο Montelimar και ύστερα άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Στο παραδοσιακό μας παντοπωλείο Εύφορη Γαία στο Χολαργό θα βρείτε μια πληθώρα από παραδοσιακά προϊόντα που θα σας ταξιδέψουν νοσταλγικά στο παρελθόν.